Hoitajamitoituksen lasku

Sanotaan yhdessä EI hallitusohjelmalle! Jäsen, nyt on sinun mielipiteelläsi väliä!

SuPer vastustaa hallitusohjelman tavoitteita heikentää työntekijän asemaa. Hallitusohjelmassa on useita heikennystavoitteita, jotka kohdistuvat voimakkaimmin naisvaltaisille aloille. Heikennyksiä esitetään mm. työntekijän asemaan ja kansalaisten sosiaaliturvaan. Nyt hallitus on ottamassa ns. takapakkia hoitajamitoituksessa ja kääntämässä hoitajille selkänsä. Vuonna 2020 päätetiin, että lakiin kirjataan 0,7 hoitajamitoitus porrastetusti. Nykyinen hallitus kuitenkin aluksi päätti siirtää hoitajamitoitusta niin, että 0,7 hoitajamitoitus astuisi voimaan 1.1.2028.

SuPer vastusti mitoituksen lykkäystä voimakkaasti ja piti välttämättömänä, että 0,7:n mitoitus tulee voimaan 1.12.2023. Henkilöstömitoitusta koskevan säännöksen piti alun perin tulla voimaan täysimääräisesti 1.4.2023 päättyvän siirtymäajan jälkeen, jotta kunnilla ja kuntayhtymillä sekä palveluntuottajilla olisi mahdollisuus varautua merkittävään henkilöstötarpeen sekä kustannusten kasvuun. Vanhustenhoidon tilan taustalla olevat rekrytointiongelmat ja hoitajapula kertovat vanhuspalveluiden veto- ja pitovoiman ongelmista. Nämä tulee SuPerin mukaan korjata, laittamalla työolot eli työn määrän, työnkuvan ja palkkauksen kuntoon.

Laissa välitön työ eli hoitotyö ja välillinen työ eli ns. tukityö on erotettu toisistaan. Välilliseen työhön tulee varata erillinen henkilöstöresurssi. Nyt haluamme kuulla jäseniltämme konkreettisia työtehtäviä ja ajatuksia siitä, että miten tämä vaikuttaa hoitajan työhön? Mitkä työtehtävät lisääntyvät sinulla omassa työssäsi? Kuinka hoitajamitoituksen lasku näkyy juuri sinun työssäsi? Jätä vastauksesi alla, vastaukset ovat anonyyminä. 

 

Lähde: superliitto.fi